Yangın Çıkış Kapısı Temel Açıklaması
Wiki Article
Yangın kapılarında bapyı heveslian ve aynı zamanda insanoğluın tutabileceği tutacakların veya kolların yangından etkilenmeyecek şekilde birinci sınıf olması, yerinde malzemelerden bünyelması gerekir. Süsleyici yangın bapları son yıllarda çok tercih edilen kapılar olsa da en bek kapıların binanın gestaltsına şayeste çelik kadar malzemelerden üretilen baplar başüstüneğu gerçeği değmaslahatmemiştir.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin zaruri olup olmadığına karar verilmektedir. Mesela; huzur skorsı 4’ü geçmeyen ve seans amaçlı kullanılmayan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Fakat bu özel şartlar haricinde anayasa olarak yangı merdiveni bulunması müstelzim strüktürlar şöyle sıralanmaktadır:
Özellikle yeni imar kanunuyla yanında sıfır binalardan mütezayit denetimler sonucu yangın çıkışı, yangın bapsı ve yangın merdiveni kabilinden kriterler bile çok kesifı teftiş şeşnda tutulmaktadır.
Sertifikalar: Yangın kapısının sertifikalı olup olmadığı, bedelını etkileyen bir vesair faktördür. Sertifikalı bir yangın bapsı, uluslararası standartlara akla yatkın olarak test edilmekte ve onaylanmaktadır.
Kapılarda kullanılan yaylı menteşeler yangın baplarının devamlı kapalı kalmasını esenlar.
Bu özel kapıların kilit sistemleri, yangın direncini etkilemeyecek ancak güvenliği katkısızlayacak şekilde oluşturulmalıdır.
İnsan yoğunluğu bir tomar olan, kişilerin toplu halde yaşadığı yahut girip - çıktığı bütün projelerde yangın ve ivedi konum önlemi olarak Yangın Bapsı kullanmaı kanunen şense koşulmuşdolaşma. Yangın Kapılarının en kesif kullanıldığı projeler beyninde;
Bu sebeple çatı zarfında rastgele bir yangın riskine karşı kurma edilen yangın merdivenlerinde kâin özel üretim kapılar, bina ile dış mekanı itimatlı şekilde birbirinden kocaoğlanrmakta olup aynı zamanda yangın merdiveninden yapılan tahliyelerde yangının emin alana geçişini önler. Daha detaylı ele alındığında yangın kapısı özellikleri beyninde;
Yangın kapısının (ivedi çıkış kapkaloriın) esas amacı olası bir ivedili durumda binanın tahliyesinin hızlı ve emin bir şeklide binalmasını katkısızlamaktır. Aynı zamanda binanın bir zalimndaki kötü, yangın, gaz vs. kabil durumlarda bir anlamda yalıtım sağlamlayarak bu olumsuz koşulların öteki katlara intikalini dikilmek yahut kabil olduğu denli geciktirmektir.
Bu noktada özellikle bile çatı sahiplerinin fazlasıyla takip etmesi müstelzim yangın yönetmeliği konusundaki kriterler binalarda uygulanmalı, muktezi düzenlemelerin strüktürlması gerekmelidir. Kontra taktirde yangınlar çok bir tomar insanoğlunun kişi ve emtia yitirilmesine da sırat açabilir.
Yangın Kapıları tercihe bakarak; 60, 90 ve 120 an yangın dayanımı seçenekleriyle yapım edilebilir. Üretim aşamasında kullanılan taş yünü cirimı ve kalitesi, yangın kapısının en ana kalite ve katkısızlamlık standartlarından biridir.
Yangın kapısının etkinliğini sakınmak ve çatı sakinlerinin güvenliğini kurmak amacıyla, denetimler esnasında rastgele bir kalıklık bulunması halinde derhal tamir veya değçalışmatirme binalmalıdır.
Yangın merdiveni, yangın esnasında insanların hızlı bir şekilde ve güvenle boşaltma edilebilmesi dâhilin dirimsel öneme sahiptir. Araştırmalar yangın mebdeladıktan sadece 3 dakika içinde yangın mahalinin dumanla dolduğu ve 6 dk bağırsakindede alevlerle kaplandığını ortaya koymaktadır.
Yangın merdiveni standartları TSE kalite skalasında kemiksiz olarak belirtilmiştir. Bütün detayların bulunduğu standartlar çizelgesine gereğince yangın merdiveni imal geçirmek ve montajını etkili olmak binaların yangından korunması Yangın Merdiveeni Kapısı istanbul bâtınin elzemdir.